Vital Solutions
o femeie zâmbind în oglinda

Societatea ne învață că ar trebui să fim ingineri, judecători, doctori sau avocați. Așa zisele joburi respectate. De asemenea dacă privim societatea în ansamblu, nu toată lumea are acele joburi.

În urmă cu câțiva ani țineam seminarii de vânzări unde obișnuiam să spun asta mereu:

“Poți face pe oricine client, pe absolut oricine; trebuie să depui însă un efort diferit de la om la om. Dacă ar trebui să te întâlnești cu un om de 20 de ori pentru a-ți fi client final, întrebarea este: de ce să faci asta? De ce să nu te vezi în schimb cu alți 10, de câte 2 ori și să faci 10 clienți? De ce este așa de important specific acel om? Și de ce îi acorzi atât de multă atenție?”

De asemenea când țineam interviuri pe bandă rulantă și făceam research vis-a-vis de skill-urile și personalitatea viitorului angajat, spuneam:

Pe acest post putem angaja pe oricine!

Problema apare atunci când acest om are o personalitate diferită de ce căutăm noi sau are o experiență foarte diferită față de ceea ce căutăm noi. În acest caz, el va trebui să se schimbe foarte mult și cu toții știm că schimbarea nu este ușoară.

Dacă angajezi un introvert pe un post de extrovert sau invers, cu perseverență și eforturi foarte mari, acesta va reuși să facă față. De asemenea acesta va întâmpina atât de multe provocări și va fi atât de nefericit pentru că de fapt el ar da randament mult mai mare la altceva.

Un citat celebru, pe care mulți i-l atribuie lui Albert Einstein sună așa:

„Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

“Toată lumea este la nivelul de geniu. Însă dacă vei judeca un pește după abilitatea sa de a se cățăra într-un copac, va trăi toată viața lui crezând că este prost.”

Fiecare loc de muncă presupune anumite talente, iar fiecare am dobândit anumite talente până în punctul acesta. Problema principală este atunci când avem aceste talente și nu știm ce să facem cu ele sau nu știm nici măcar sa le recunoaștem.

Avem un loc de muncă de ceva ani și suntem ușor depresivi. Majoritatea oamenilor nu își dau seama când sunt în acel punct, pentru că asta presupune să aibă o perioadă semnificativă de vorbă cu ei. Și cum bine știm, aceste conversații nu sunt prea plăcute, de aceea mulți nu prea le avem.

om odihnindu-se la intrarea intr-o peșteră

Zicem hai că merge și-așa și uite că au mai trecut 3 ani până când ne amintim din nou de asta. Am devenit de altfel experți la a amâna o astfel de convorbire.

De ce?

Pentru că ne-am lovi de adevăr, adevărul brutal. Adevăr de care nu putem scăpa odată ce l-am aflat oricât de mult ne-am căzni, cum este în expresia din engleză, “you cannot unknow”.

Oare există Dumnezeu?

Majoritatea dintre noi, dacă nu toți, ajungem mai devreme sau mai târziu să ne întrebăm:
Oare există un Dumnezeu? Un sens al vieții?

Dacă toate au o logică, oare eu am fost trimis să fiu agent de vânzări? Mecanic auto sau frizer? După care vine un moment între 1 și 5 secunde când ne grăbim să schimbăm subiectul. De ce?

Acestea sunt întrebări prea mari! Întrebări la care nimeni nu le știe răspunsul și nu vrem să ne gândim la ceva aparent imposibil. Familiarul este mult mai bun. Ne da un sentiment de confort. Necunoscutul rău. Familiarul bun.

Fugim de întrebările grele pentru că fugim de răspunsurile grele, de aceea preferăm să nu mai punem întrebări. De ce facem asta?

Ne-am obișnuit și am acceptat suferința și frustrarea.

Poate că ai depășit 30 de ani, poate că în jurul tău mulți oameni par că au viața în ordine și par că sunt mult mai în regulă decât tine. Ne complacem în situația actuală și intrăm din nou rapid pe Facebook, Instagram sau YouTube, ori ne pierdem în jocuri sau alcool. Toate sunt menite să ne distragă atenția de la situația actuală și să ne facă să uităm că dacă nu schimbăm noi ceva, nimic nu se va schimba în viața noastră.

Eu sunt un mare fan Stăpânul Inelelor. Cred că multe cărți sunt menite să ne inspire să devenim mai buni.

La un punct în călătoria sa de a distruge inelul, Frodo Baggins a întâmpinat foarte multe dificultăți și într-un punct era foarte aproape de a ceda complet. Moment în care un alt personaj foarte puternic, Lady Galadriel, îi spune:

„This task was appointed to you. And if you do not find a way, no one will.”

„Această sarcină ți-a fost încredințată ție. Dacă tu nu vei găsi o cale, nimeni nu o va face.”

Cred că este viața explicată în câteva cuvinte. Dacă nu luăm noi inițiativa pentru a avea un loc de muncă ce ne place, nimeni nu o va face pentru noi. Nu vorbesc de alte aspecte ale vieții ce sunt mult mai greu de schimbat.

femeie cu ochelari lucrând la calculator

Mai devreme sau mai târziu va trebui să ne întrebăm:

  • De ce generează atât de multe probleme acest loc de muncă?
  • Oare șeful e prea stresant? Abuzează de puterea lui? Oare el este mai frustrat decât mine?
  • Decizia pe care am luat-o în legătură cu acest domeniu este decizia potrivită?
  • Oare îmi folosesc o parte mare din talentele mele naturale aici? Dacă le-aș folosi, aș putea câștiga mai mulți bani?
  • Cât de mult m-am schimbat eu pentru a face față acestui job?
  • Cât din personalitatea mea folosesc eu acasă și cât la job?
  • Este oare problema la mine? Sunt eu incompatibil cu acest job?

Cred că fiecare suntem clădiți pentru anumite domenii și activitați și atunci când faci o perioadă îndelungată ceva pentru care nu ești clădit, ajungi efectiv depresiv.

Ce am de făcut?

Odată ce ai găsit un răspuns la aceste întrebări, care te pune indiscutabil pe gânduri, va trebui să acționezi și îți recomand acționezi cât mai repede că la scurt timp apare frica și panica.

Frica de necunoscut. Nu ai mai făcut asta niciodată, nu există un manual de utilizare, nu știi de unde să începi, nu știi ce, cum, care, PANICĂ!!!! Și redeschizi facebook-ul sau faci alte lucruri menite să îți distragă atenția.

Nu dispera! Nu ești nici primul, nici ultimul ce trece prin această dilemă.

Așa s-a născut Vital Solutions. Să te ajute să rezolvi această dilemă. În aceeași postură ca tine, mai sunt muuuuulți alții în România și nu numai.

Te ajutăm cu găsirea problemei, te ajutăm cu descoperirea talentelor tale naturale, cu găsirea domeniului și ce anume îți este potrivit să faci. Te ajutăm cu bazele pentru un CV bun, cu pregătirea interviului și în cazul în care ești norocos și te potrivești cu ofertele actuale de muncă ale partenerilor noștri, îți găsim și job.

Nu putem să te ajutăm cu toate lucrurile în viață, însă putem să te ajutăm să ai un job la care te duci cu plăcere.

Marius-Florin Tîrș

De când îmi amintesc, sunt pasionat de dezvoltare personală și oameni. Am lucrat ultimii 10 ani pe vânzări, recrutare, training și diverse roluri de management. Am greșit de nenumărate ori, iubesc să mă pun în situații inedite și să experimentez viața. Consider că e în regulă să greșești, nu e în regulă să repeți.

  1. Sabina spune:

    Este foarte adevărat ceea ce spui, multi, foarte multi, oameni in societatea românească si nu numai, hotărăsc alegerea meseriei după ureche: traditie din familie, bine plătit, bine văzut in societate s.a.m.d, iar când ajung in postul muncii pe care au ales-o ei sau alții s-o practice, isi dau seama ca n au nimic in comun cu personalitatea lor, dar continuă să fie acolo că dă bine in fața lumii. E mare nevoie de orientarea tinerilor, încă din școală, pentru alegerea celui mai potrivit drum, spre profesia pentru care ei sunt POTRIVIȚI. Si e nevoie multă in LUMEA ÎNTREAGĂ DE:OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT…. IN TOATE DOMENIILE. SUCCES pe drumul VITAL Solutions!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vital Solutions