Î

În căutarea fericirii

Vital Solutions
o femeie zambind

Unul dintre cele mai interesante obiecte din acest Univers este corpul uman. Creierul, emoțiile, sistemul imunitar, tot ce formează corpul nostru este un adevărat mister. Adevărul este că suntem foarte departe de a înțelege pe deplin cum funcționează. Acesta este probabil motivul pentru care este atât de fascinant.

Văd în jurul meu că oamenii își ghidează existența după 3 categorii importante, iar acestea au o prioritate diferită în funcție de vârstă și succesiunea de evenimente din viața lor.

Sănătatea, banii și dragostea

Fiecare din ele este la fel de importantă și nu am văzut pe nimeni care să fie fericit cu adevărat, în condițiile în care consideră că una sau mai multe nu sunt împlinite.

Sănătatea

Dacă vorbim despre sănătate, speranța de viață a crescut semnificativ de acum 100 de mii de ani sau chiar de acum 100 de ani.

Progresele din medicină au făcut ca majoritatea bolilor cunoscute de oameni să poată fi tratate. La ce s-a lucrat foarte mult a fost efectul. Cum ne tratăm după ce ne îmbolnăvim și foarte puțin la cauzele pentru care ajungem să ne îmbolnăvim. Domeniul farmaceutic este un colos în materie de industrie și oamenii ce îl conduc nu sunt interesați de cauzele pentru care ne îmbolnăvim, ci doar cum să te tratezi mai bine, sau dintr-o perspectiva cinica, cum să cumperi mai multe medicamente.

Banii

Încă din antichitate, într-o formă sau alta, banii au reprezentat și reprezintă supraviețuirea. Deși nu mereu s-au chemat bani, a deține ceva sau a-i spune al tău, te plasează pe o scară ierarhică, chiar dacă doar în mintea unora, superioară. A început cu bunuri, servicii și schimbul între ele, iar într-o epocă mai apropiată de ceea ce trăim noi acum, au ajuns să se numească bani.

Lumea în forma actuală, este modelată de corporații și oameni de afaceri influenți. Fără această unealtă numită bani, lumea modernă ar fi fost foarte diferită decât ceea ce vedem. Afacerile creează locuri de muncă, dezvoltă oameni, creează comunități cu interese comune și automat crește standardul de viață.

În decursul anilor, am fost norocos să călătoresc destul de mult, în unele zone mai dezvoltate, altele în curs de dezvoltare. Cel mai mare contrast l-am văzut între Dubai și India. Dacă în unele locuri sărăcia, frustrarea și bolile sunt la ele acasă, alte zone unde afacerile prosperă au făcut ca aceste lucruri să fie mult mai rare.

Dragostea

Instinctul de reproducere, apartenența la un grup și dragostea pe care o căutam într-un fel sau altul sunt aspecte la care fiecare din noi ne gândim conștient sau inconștient.

Când vorbim de dragoste, vorbim de emoții. Ce este dragostea? Dacă banii și sănătatea sunt mai palpabile, dragostea este ceva ce nu se poate explica. Ea se simte, se trăiește. Cred cu tărie că dragostea este cea mai puternică emoție pe care am simțit-o vreodată. S-a creat atât de multă artă în jurul ei, de la cântece la poezii, la sculpturi, picturi și multe altele. Dragostea este acel sentiment ce ne face să trăim cu adevărat, ne forțează la gesturi supraomenești atunci când cineva iubit are nevoie de noi, ne face să ne simțim invincibili și totodată ne dă liniștea de care avem nevoie atunci când suntem îngândurați.

Omenirea s-a învârtit în jurul acestor 3 concepte dintotdeauna.

Fie că vorbim de sănătate, bani sau dragoste, societatea vede o persoana de succes ca avandu-le pe toate, ceea ce creează o presiune asupra fiecărui individ. Dacă unul din aceste aspecte nu este îndeplinit, ei bine… ne simțim nefericiți.

Zi de zi societatea ne manipulează și ne spune – pentru a fi fericit TREBUIE să ai lucruri scumpe, să călătorești prin lume, reclame peste reclame, lucruri scumpe și uneori chiar ireale, făcute efectiv pe calculator din nimic. Apoi introduc sexualitatea în schemă și ne prezintă doar modele perfecte, alături de acele persoane „bogate” și ne este transmis subliminal că într-un fel sau altul, pentru a avea un partener corespunzător, trebuie să ai bani. Să nu mai vorbim despre reclamele la industria farma și faptul că la fiecare intersecție mare sunt cel puțin 3 farmacii.

Cu ce rămânem noi din toată povestea asta? Noi, acei oameni imperfecți? Ca hamsterii ce aleargă pe o roată într-o cușcă după un ideal care nu există.

Constat că societatea a ajuns să prețuiască și să profite de aceste 3 aspecte la nivelul la care o face deoarece ele chiar sunt importante. Nu am văzut sau auzit vreodată de un om bolnav la pat de săptămâni care să radieze de fericire. Sau o persoană bogată financiar, dar fără iubire în viața ei, să spună că este împlinită. La fel cum, din păcate, mulți oameni ce au iubire în viața lor, dar și probleme financiare, ajung să se despartă.

Toate aceste aspecte sunt importante în viață noastră la un nivel foarte profund. Majoritatea dintre noi ajungem să ne considerăm fericiți doar atunci când le avem pe toate.

Multe persoane de pe această planetă nu ajung niciodată să le aibă pe toate 3 și aici ajungem la partea cea mai importantă.

Poți fi fericit dacă nu le ai pe toate?

Până la urmă să ai bani, să fii sănătos sau să ai dragoste în viața ta sunt termeni destul de subiectivi. Unii înțeleg prin a avea bani, să aibă 10.000 de lei lunar, alții miliarde. Exact în același mod, unii înțeleg prin a avea dragoste în viața lor, o soție iubitoare și câțiva copii, alții înțeleg să aibă un alt partener zilnic. Am întâlnit oameni ce spun că sunt sănătoși, deși au probleme minore de sănătate.

Pacienții cu ALS sunt printre persoanele cele mai interesante psihologic. Această boală ajunge să te pună la pat, fără să te mai poți mișca. Tiparul oamenilor ce ajung să se îmbolnăvească de asta este următorul:

acel om muncește până la epuizare, zilnic. Ei nu acceptă boala și în mintea lor își spun că sunt sănătoși. Muncesc ani de zile până târziu, chiar și după ce sunt diagnosticați cu această boală și li se explică ce se va întâmpla dacă nu o lasă mai ușor. Continuă să muncească la fel de mult, până nu se mai pot ridica din pat.

În cartea sa, When The Body Says No, Dr. Gabor Maté ne explică mai pe larg aceste lucruri și modalitatea cum corpul nostru ne transmite că ceva nu este în regulă.

Societatea ne spune repetat că ar trebui să avem aceste lucruri. Și atunci când ajungem să le avem, ne explică de fapt că nu avem acel nivel de care vorbea și că de fapt nu merităm să fim fericiți, să ne întoarcem la muncă.

Paradoxul este că societatea este formată din fiecare dintre noi. Am luat aceste concepte esențiale pentru viață și din diverse motive le-am ridicat la un nivel extrem de ridicat, până în punctul în care nu ne mai putem bucura de viață, decât pentru un scurt timp, atunci când credem că le avem.

Cum am ajuns în această postură?

Să nu ne putem bucura niciodată de fericire? Dar poate mai important, ne putem dezobișnui de acesta alergare interminabilă? Putem accepta viața exact așa cum este? Indiferent de bani, parteneri sau starea de sănătate?

Acum mulți ani, Vama Veche cânta Calul din Marlboro care începea așa:

„Fericirea este ceva care nu se atinge niciodată, dar în căutarea ei merită să alergi toată viața.”

Oare aveau dreptate?
Scrie-mi, te rog, in comentarii.

CategoriesGeneral
Marius-Florin Tîrș

De când îmi amintesc, sunt pasionat de dezvoltare personală și oameni. Am lucrat ultimii 10 ani pe vânzări, recrutare, training și diverse roluri de management. Am greșit de nenumărate ori, iubesc să mă pun în situații inedite și să experimentez viața. Consider că e în regulă să greșești, nu e în regulă să repeți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vital Solutions