Vital Solutions
Oameni fericiti la locul de munca

Vorbeam anterior despre bani, sănătate și dragoste. Foarte mulți oameni care au probleme de sănătate minore și mai mulți oameni ce au probleme în dragoste, decid să se concentreze pe carieră foarte mult – „se pierd în muncă” așa cum spun mulți.

Azi vom vorbi despre legătura dintre bani-job și sănătate, lăsăm dragostea pe altă dată.

Dacă privim un job de 8 ore înseamnă o treime din fiecare zi. Însă realitatea este alta. Cu drumul dus-întors și overtime-ul, jobul ne ocupă de multe ori 10 ore zilnic. 41% din timp îl petrecem la job, iar atunci când vine weekendul nu știm ce să facem prima oară.

Acum vine partea cea mai interesantă. Ești sau nu mulțumit de jobul tău? Răspunsurile sunt în categoria:

  • Da
  • Nu
  • Nu știu

La Nu știu includ și răspunsurile: Destul de mulțumit, Cât se poate de mulțumit, și altele asemănătoare.

Nu există perfecțiunea, niciun loc de muncă nu poate fi perfect. Odată ce înțelegi asta, ești dispus să faci anumite concesii. Dacă acele concesii sunt acceptabile, răspunsul ar trebui să fie un răspicat DA. Dacă nu, înseamnă că e posibil să mai trebuiască să sapi puțin.

Să detaliez puțin: să sapi înseamnă să-ți pui câteva întrebări:

  1. Atunci când te trezești dimineața, iubești să mergi la muncă? Ești neutru sau urăști?
  2. Ce iubești la locul actual de muncă?
  3. Ce iți displace, este neutru sau urăști?
  4. Ceea ce urăști este ceva repetitiv? Ai urât și la locul anterior de muncă?
  5. De cât timp faci aceste lucruri pe care le urăști? Dar pe cele pe care le iubești?
  6. Crezi că poți trăi cu ideea aceasta de-a face lucrurile pe care le urăști la job toată viața?

Revin la ideea inițială – nu există job perfect. În filosofia chineză, yin și yang reprezintă echilibrul. Nu există alb fără puțin negru, la fel cum nu există negru fără puțin alb.

Avem tendința să facem lucrurile la care suntem buni

Dacă ai fost bun la fotbal, destul de probabil ți-a plăcut fotbalul, dacă ai fost bun la matematică, ți-a plăcut matematica și așa mai departe. Tânjim după confirmări, aprecieri și după acceptul altora. Odată ce ne pricepem la un lucru, laudele vin, iar noi asociem acea activitate cu plăcerea. De fapt toate activitățile pe care le facem cu plăcere repetat de ani de zile, au la bază necesitatea noastră de a ne simți acceptați și apreciați. Nu 100%, însă o parte foarte mare din această necesitate.

Acum să analizăm puțin. Ce activități iubești? De ce iubești acele activități? Oare ești bun la ele?

Dacă ți-a plăcut matematica, fizica sau informatica, într-un fel sau altul acum te afli într-un domeniu tehnic. Fie că vorbim de inginerie, programare sau cercetare, într-un fel sau altul, skilurile tale interpersonale de comunicare și de înțelegere a oamenilor scârțâie.

Alegerea facultății a fost făcută destul de prost informat. Când ți-ai ales facultatea, ți-ai ales și cariera, așa este pentru mulți dintre noi.

Problema este următoarea: dacă ești, de exemplu, programator – mai mult ca sigur nu ai petrecut o săptămână alături de un programator la jobul său, să vezi și lucrurile pozitive, dar și pe cele negative. La fel ca inginer, bancher sau orice altă activitate. Asta bineînțeles dacă nu ai avut pe cineva destul de apropiat în familie sau în cercul de prieteni ce practica acel lucru și ai avut mai multe informații.

Acum vei spune: da Florin, dar cum ai vrea să mă țină pe mine un inginer pe șantier o săptămână să văd eu ce face el acolo, ca apoi să văd eu dacă îmi place sau nu meseria aia.

Și așa este: logistic este foarte dificil un astfel de demers. Dificil, nu imposibil. La urma urmei, la facultate faci practică, de ce nu și la liceu în clasa a 11-a? Însă na, nu este ceva așa de important până la urmă. Este vorba doar de alegerea unei facultăți, care îți determină jobul pe care îl vei face, destul de probabil, toată viața.

Gândește în perspectivă! Trăim într-o societate și normalitatea este ceea ce este comun să se întâmple. Acesta va fi un proiect pe care îl voi implementa. Nu știu încă exact cum îl voi realiza, sau când exact, sau împreună cu cine, însă știu sigur că îl voi face. Sunt prea multe probleme generate de acest aspect.

Bine bine, dar ce fac eu acum?

Mi-am ales cariera greșit, urăsc ceea ce lucrez acum, ce e de făcut?
Ei bine… dacă te gândeai că e dificil acel demers când erai în liceu, stai să vezi repercusiunile.

Eu am o vorbă pe care o folosesc mereu sarcastic: e problema lui „future me”. Cred că este una din cele mai iresponsabile vorbe posibile. Acum am ajuns la „future me”.

Cu cât ești mai înaintat în vârstă, cu atât este mai greu. Dacă ai copii este și mai greu, spre imposibil. Te-am înveselit? 🙂

Un prim pas este să înțelegi ce presupune fiecare job.

E necesar să îți faci un profil psihologic, să știi exact ce-ți place și ce urăști să faci la un loc de muncă și să cauți ulterior locurile de muncă ce corespund profilului tău.

Totul începe cu o introspecție, research, să te cunoști pe tine. Nu există o modalitate unică, ai de făcut doar asta sau doar asta. Procesul este unul laborios, însă odată ce te-ai hotărât că vrei să faci ceva ce-ți place și te dedici acestui aspect, o vei face. Speranța de viață crește. Cu cât trece timpul cu atât va fi mai greu. Dacă vei vrea să faci această schimbare în 5 ani, va fi muuult mai greu, în 10 ani și mai greu. Cu timpul devenim mai rigizi, acceptăm lucrurile mai greu și ne credem mai deștepți.

Desigur că există excepții!

Desigur că acea excepție ești tu!

Realist vorbind, nu putem fi toți acele excepții, nu? Și la fel de realist vorbind, spui că tu ești excepția, pentru că de fapt îți e frică de necunoscut. Sunt multe femei care stau să fie bătute de partenerul lor, de teamă de necunoscut. Mai bine aici unde mănânc ceva bătaie, însă mă descurc. Îl cunosc eu bine și știu cum să stau să nu mă doară așa de tare. Mai bine decât singură acolo. Cine știe ce se poate întâmpla?!

Teama de necunoscut este probabil cea mai mare teamă a omenirii.

Dar hei, vei spune – Este un efort prea mare! Nu am cum să fac asta! Voi rămâne cu jobul meu! Este nasol și depresiv, însă fac față… am doar 25 – 35 sau 45 de ani… este problema lui „future me”!

Știi… majoritatea problemelor de sănătate sunt create de noi.

Acum vreo 4 ani, eram nemulțumit de mine cu anumite aspecte ce țineau de jobul meu și faptul că uram să îl fac.

M-am surprins la oglinda din baie, cum îmi rupeam pielea de pe față complet inutil, în zona unui fir de păr crescut sub piele, care era deja 95% vindecat. Ajunsesem să îmi fac rău fizic, pentru că eram conștient că nu mai vreau să fac jobul pe care îl făceam de ani de zile și nu mă mai plăceam pe mine. Nu doar că nu mă plăceam, mă uram pe mine pentru asta!!!

Aceasta a fost prima oară când mi-am pus problema așa: dacă îmi rup pielea de pe față inconștient, oare câte alte lucruri se întâmplă în interiorul corpului meu, la fel, inconștient?

Dacă nu știi să spui nu, când este necesar să o faci, corpul tău o va face pentru tine, printr-o boală.

Depresia este cea mai comună afecțiune, ulterior apar probleme de sănătate mai mari și ceva complet natural, moartea. Corpul nostru ne spune NU, însă noi spunem DA!

Lucrurile se întâmplă indiferent că vrem sau nu, că acceptăm sau nu.
Orice am crede noi, pământul se învârte în jurul soarelui, gravitația există și depresia este reală.

Astea sunt lucrurile la care m-am gândit eu în ultimii ani. Și am găsit ceea ce mă face pe mine fericit. Dacă nu reușești singur, o putem face împreună.

Contactează-mă aici!

CategoriesGeneral
Marius-Florin Tîrș

De când îmi amintesc, sunt pasionat de dezvoltare personală și oameni. Am lucrat ultimii 10 ani pe vânzări, recrutare, training și diverse roluri de management. Am greșit de nenumărate ori, iubesc să mă pun în situații inedite și să experimentez viața. Consider că e în regulă să greșești, nu e în regulă să repeți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vital Solutions